Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Budaörs / Blog / Sajtóközlemény / Karácsonyvárás és a Mikulás látogatása Biatorbágyon

Karácsonyvárás és a Mikulás látogatása Biatorbágyon

Karácsonyvárás és a Mikulás látogatása Biatorbágyon információk

A karácsonyi ünnepek jellege országonként változik. Van olyan térség, ahol például nyárra esik a karácsony, de a Mikulás személye is eltérő lehet a különböző kultúrákban. Az ajándékokat a Télapón kívül hozhatja a Jézuska, Jégapó, de még akár a három Királyok is. Hazánkban igencsak sokrétűek a téli szokások, december 6-án a Mikulás, 24-én pedig a Jézuska jutalmazza meg a gyerekeket. De mi a helyzet a világ többi táján?
 
Ausztráliában december 24. forró nyári napot takar. A meleg éghajlat következtében a Mikulás (Santa Claus) szánját kenguruk húzzák, de az sem meglepő, ha szörfdeszkán érkeznek az ajándékok. Dél-Afrikában a karácsony szintén meleg időszakra esik, viszont itt nem él a Mikulás-kultusz, az emberek dobozokat cserélnek egymással, amelyekbe házilag készült gyümölcsös süteményeket rejtenek.

Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és a legtöbb angol gyarmaton, karácsony éjjelén a fehérszakállú, nagypocakos, öreg Mikulás szánjával járja a házakat, amiket rénszarvasok húznak. A kéményen keresztül ereszkedik le a kandallóba, és úgy csempészi a gyerekek kifüggesztett zoknijába az ajándékokat, akik lefekvés előtt tejet és kekszet készítenek ki neki.

Az ortodox kultúrkörben a karácsony január 6-ára esik, ahol az ünnepség az esthajnalcsillag felbukkanásával veszi kezdetét. Oroszországban nem karácsonykor, hanem Újévkor érkezik a Mikulás, azaz a Jégapó (Gyed Moróz), akinek segítője az ezüst vagy fehérruhás Hópehelylány (Sznyegurocska). Az Újévi ajándékozás egyébként nem egyedi, Franciaországban is Szilveszterkor kedveskedik a gyerekeknek a helyi Mikulás (Pére Noel). Ezzel szemben Olaszországban karácsony másnapján a Strega Buffana nevű jóságos boszorkány osztogatja köténykéjéből a finom csokis és karamellás ajándékokat.

Azokban az európai országokban, ahol jellemzően jelen volt német befolyás, a Mikulás gyakran december 6-án hoz a gyerekeknek valami apróságot, a Jézuska pedig karácsonykor lepi meg a családot. Spanyolországban a Mikulás helyett a Napkeleti bölcsek hozzák az ajándékot. Ezen a napon általában édességet, csokit, aszalt gyümölcsöt és egyéb finomságokat kapnak a jó gyerekek. Mialatt a lurkók várakoznak, előszeretettel szokták énekelni a mindenki által jól ismert Hull a pelyhest, amiben a „…cukrot, diót, mogyorót rejteget a zsákja…” sorral már magukat hangolják a Mikulás-csomagok ízletes tartalmára.

Itthon az első téli ünnep december 6-án esedékes, a visszaszámlálás pedig már el is kezdődött. A mikulás-csomagok pedig akkor a legkülönlegesebbek, ha mi válogatjuk össze az édességeket. Az ajándékvadászatra a legjobb helyek a karácsonyi vásárok, ahol a legegészségesebb és a legfinomabb, kézműves termékekből válogathatunk. A Premier Outletben már hetekkel ezelőtt elkezdődtek a hétvégi ünnepi vásárok, amelyeken házi receptek alapján, mesterséges adalékok nélkül készült termékek várjak az ajándékozás előtt álló szülőket. A biatorbágyi központban kézműves csokoládék, mézek, lekvárok, édes zabpelyhes és sós magos kekszek mellett, cukormentes édességeket, glutén- és laktóz mentes termékeket is találhat a jóságos, öreg Mikulás bácsit segítő szülő. Sőt, december 6-án, szombaton maga a Mikulás és Krampusza is ellátogat a Premier Outletbe 10:00 és 17:00 óra között, hogy a jó gyerekeket megjutalmazza egy-egy csokoládéval.


Fizetett hirdetés

Még több Blog Budaörsön

Több ezer nélkülöző család jut jó minőségű ruhához

40 000 ruhaadomány gyűlt össze a legnagyobb hazai jótékonysági ruhagyűjtő akcióban...

Machine Mouse
Itt a Machine Mouse vadiuj klipje

A Budaörsi Kézilabda Club és a Machine Mouse a szezon elején kezdte együttműködését, amelynek k...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Okt 14

CLASSIC BEAT CLUB
Szeretettel várjuk a Táncosokat és azokat is, akik csak élőzenét szeretnének hallgatni.
Budapest

Okt 05

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Okt 05

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Budaörs

    

Partnereink
Facebook