Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Budaörs / Blog / Turisztika / Őszi séta: Törökugrató

Őszi séta: Törökugrató

Őszi séta: Törökugrató képek

 • - Őszi séta: Törökugrató
 • - Őszi séta: Törökugrató
 • - Őszi séta: Törökugrató
 • - Őszi séta: Törökugrató
 • - Őszi séta: Törökugrató
 • - Őszi séta: Törökugrató
 • - Őszi séta: Törökugrató
 • - Őszi séta: Törökugrató
 • - Őszi séta: Törökugrató
 • - Őszi séta: Törökugrató
 • - Őszi séta: Törökugrató
 • - Őszi séta: Törökugrató
 • - Őszi séta: Törökugrató

Őszi séta: Törökugrató információk

Az, aki Budaörsön vagy a vonzáskörzetében él igazán szerencsésnek érezheti magát, mivel percek kérdése és máris a természet ölében találhatja magát.

Budaörs lakóhely szempontjából a szívem csücske, olyan természeti értékekkel, mint a Kő-hegy, az Odvas-hegy vagy a Törökugrató.

Egy közelmúltú őszi sétánk során ez utóbbi került a fókuszunkba, és kedvcsinálásként osztom meg az élményeimet; valamint, hogy felhívjam a figyelmet a Törökugrató természeti szépségeire és azok megőrzésének fontosságára.

 

Naprózsa Tanösvény

A környéken még járatlanok a hegyet Budaörs nyugati felén találják, melyet a legegyszerűbben a hegyről elnevezett utcán lehet megközelíteni. Innen nyílik a szépen kialakított minden évszakban igen változatos és látványos Naprózsa Botanikai Tanösvény.

Az indítótér egy katlanszerű, hatalmas területű egykori bányagödör, ahol a kihelyezett információs táblák már alapos ízelítőt adnak a hegy kőzeteiről, védett növény- és állatvilágáról.

A mindössze 750 méter hosszú tanösvényt a család apraja-nagyja is könnyűszerrel teljesítheti, nem kell attól tartani, hogy a csemete közben elfárad; vagy esetleg elunja magát, mivel a tanösvény számos pontján izgalmas, játékos ládikák várják a gyerekeket.

A feljutást nagyon megkönnyíti a kiépített fémlépcső és a védőkorlátos tereplépcső kialakítása. Megmondom őszintén, a hatalmas fémlépcső az én szememben természetellenes, és inkább reptéri hangulatot kelt, de mindazonáltal képben vagyok, hogy ez a legbiztosabb és legidőtállóbb megoldás.

A katlan peremére felérve egy kihelyezett lapozókönyv segítségével részletekbe menőkig megismerkedhetünk a törökugrató flórájával, faunájával és még a történelmi legendájával is. A kellemes, napsütéses sétánk során rengetegféle növénnyel találkozunk, az én kedvencem a szolid megjelenésű, ám fokozottan védett Kitaibel-varfű lett. Nagyon ügyeljünk a növényekre, véletlenül se szedjünk csokrot belőlük, mert ezen a területen az egyes növények természetvédelmi eszmei értéke meghaladja a több tízezer forintot is!

Gyönyörködjünk a tájban, a kálcit kristályoktól csillámló sziklákban, melyek repedéseiből néhol érdekes rovarok kukucskálnak, néhol meg apró növények kapaszkodnak a fény felé. A tájat ősszel szép tarkává varázsolják a cserjék színesbe forduló levelei és apró rikító bogyói.

A tanösvényen felfelé haladva is szép panoráma nyílik Törökbálint felé és a közeli Csík-hegy irányába. Ám amikor a csúcsra érünk igazán széles és fantasztikus kilátás tárul elénk. Tiszta, napos időben még szabad szemmel is elképesztő messze el lehet látni, így érdemes egy távcsövet is felcipelni.

A csúcson egy panorámaképes ismertetőtábla a Budai-hegység innen jól látható csúcsait mutatja be, aminek köszönhetően meg is születik a döntésünk, hogy a következő túránk az Út-hegyre, majd az azt követő a Ló-hegyre fogja vezetni a lábainkat.

A Naprózsa Tanösvényen lefelé jövet egy kis védett barlangra is bukkantunk, majd egy rövidke pillanatra veszedelmes török harcosokká váltunk. És végül örömmel nyugtáztuk, hogy Budaörs ezen része, a lankás hegyoldalon felkúszó rengeteg lakóház és a csúf fémlépcső ellenére, azért a természetes szépségével fog megmaradni az utókornak.

 

Képek és szöveg: Era - Városom.huFizetett hirdetés

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Címkék

Turisztika,

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Júl 04

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Júl 04

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Budaörs

    

Partnereink
Facebook