Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Budaörs / Blog / Turisztika / Őszi séta: Törökugrató

Őszi séta: Törökugrató

Őszi séta: Törökugrató képek

 • - Őszi séta: Törökugrató
 • - Őszi séta: Törökugrató
 • - Őszi séta: Törökugrató
 • - Őszi séta: Törökugrató
 • - Őszi séta: Törökugrató
 • - Őszi séta: Törökugrató
 • - Őszi séta: Törökugrató
 • - Őszi séta: Törökugrató
 • - Őszi séta: Törökugrató
 • - Őszi séta: Törökugrató
 • - Őszi séta: Törökugrató
 • - Őszi séta: Törökugrató
 • - Őszi séta: Törökugrató

Őszi séta: Törökugrató információk

Az, aki Budaörsön vagy a vonzáskörzetében él igazán szerencsésnek érezheti magát, mivel percek kérdése és máris a természet ölében találhatja magát.

Budaörs lakóhely szempontjából a szívem csücske, olyan természeti értékekkel, mint a Kő-hegy, az Odvas-hegy vagy a Törökugrató.

Egy közelmúltú őszi sétánk során ez utóbbi került a fókuszunkba, és kedvcsinálásként osztom meg az élményeimet; valamint, hogy felhívjam a figyelmet a Törökugrató természeti szépségeire és azok megőrzésének fontosságára.

 

Naprózsa Tanösvény

A környéken még járatlanok a hegyet Budaörs nyugati felén találják, melyet a legegyszerűbben a hegyről elnevezett utcán lehet megközelíteni. Innen nyílik a szépen kialakított minden évszakban igen változatos és látványos Naprózsa Botanikai Tanösvény.

Az indítótér egy katlanszerű, hatalmas területű egykori bányagödör, ahol a kihelyezett információs táblák már alapos ízelítőt adnak a hegy kőzeteiről, védett növény- és állatvilágáról.

A mindössze 750 méter hosszú tanösvényt a család apraja-nagyja is könnyűszerrel teljesítheti, nem kell attól tartani, hogy a csemete közben elfárad; vagy esetleg elunja magát, mivel a tanösvény számos pontján izgalmas, játékos ládikák várják a gyerekeket.

A feljutást nagyon megkönnyíti a kiépített fémlépcső és a védőkorlátos tereplépcső kialakítása. Megmondom őszintén, a hatalmas fémlépcső az én szememben természetellenes, és inkább reptéri hangulatot kelt, de mindazonáltal képben vagyok, hogy ez a legbiztosabb és legidőtállóbb megoldás.

A katlan peremére felérve egy kihelyezett lapozókönyv segítségével részletekbe menőkig megismerkedhetünk a törökugrató flórájával, faunájával és még a történelmi legendájával is. A kellemes, napsütéses sétánk során rengetegféle növénnyel találkozunk, az én kedvencem a szolid megjelenésű, ám fokozottan védett Kitaibel-varfű lett. Nagyon ügyeljünk a növényekre, véletlenül se szedjünk csokrot belőlük, mert ezen a területen az egyes növények természetvédelmi eszmei értéke meghaladja a több tízezer forintot is!

Gyönyörködjünk a tájban, a kálcit kristályoktól csillámló sziklákban, melyek repedéseiből néhol érdekes rovarok kukucskálnak, néhol meg apró növények kapaszkodnak a fény felé. A tájat ősszel szép tarkává varázsolják a cserjék színesbe forduló levelei és apró rikító bogyói.

A tanösvényen felfelé haladva is szép panoráma nyílik Törökbálint felé és a közeli Csík-hegy irányába. Ám amikor a csúcsra érünk igazán széles és fantasztikus kilátás tárul elénk. Tiszta, napos időben még szabad szemmel is elképesztő messze el lehet látni, így érdemes egy távcsövet is felcipelni.

A csúcson egy panorámaképes ismertetőtábla a Budai-hegység innen jól látható csúcsait mutatja be, aminek köszönhetően meg is születik a döntésünk, hogy a következő túránk az Út-hegyre, majd az azt követő a Ló-hegyre fogja vezetni a lábainkat.

A Naprózsa Tanösvényen lefelé jövet egy kis védett barlangra is bukkantunk, majd egy rövidke pillanatra veszedelmes török harcosokká váltunk. És végül örömmel nyugtáztuk, hogy Budaörs ezen része, a lankás hegyoldalon felkúszó rengeteg lakóház és a csúf fémlépcső ellenére, azért a természetes szépségével fog megmaradni az utókornak.

 

Képek és szöveg: Era - Városom.huFizetett hirdetés

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Címkék

Turisztika,

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Okt 09

Oldtimer Show
A kialakult járványveszély miatt a 2020-as Oldtimer Show megrendezését két hónappal odé......
Budapest

Okt 22

Csabai Kolbászfesztivál
Az idei évben immáron 24. alkalommal kerül megrendezésre a Csabai Kolbászfesztivál, amely 2020....
Békéscsaba

Szep 19

Tér-Zene a Kossuth téren: TanBorEn Trio
Júliustól szeptemberig ingyenes szabadtéri zenei programok a Kossuth téren
Budapest

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Budaörs

    

Partnereink
Facebook